Tratarea tumorilor cerebrale cu Leksell Gamma Knife

 

Tratamentul tumorilor cu ajutorul Gamma Knife

Gamma Knife face parte dintre procedeele de radiochirurgie stereotaxica si este un dispozitiv folosit pentru a trata tumorile cerebrale prin bombardarea cu o doza mare de radiatii Gamma,  intr-o singura sedinta. Dispozitivul a fost inventat la Institutul Karolinska, în 1967, de catre  Lars Leksell, un neurochirurg suedez.

Radiochirurgia stereotaxica este o metoda de iradiere tintita a leziunilor cerebrale asistata de calculator. Instrumentul este de mare precizie si este capabil sa iradieze cu o doza foarte mare de radiatii X o arie din creier bine precizata. Restul creierului din jur nu este afectat prin aceasta procedura.

Aparatul Gamma Knife contine 201 surse de cobalt-60  de aproximativ 30 curies (1.1 TBq) fiecare, plasate intr-o matrice circulara intr-un ansamblu puternic ecranat.

Se foloseste pentru leziuni mici (sub 3 cm diametru) maligne sau benigne, situate in arii  profunde ale creierului sau in zonele dificil de abordat chirurgical.

Radiochirurgia cu Gamma Knife se recomanda pacientilor cu tumori inoperabile, tumori recidivate dupa o operatie anterioara, pacientilor cu riscuri majore de operatie, pentru o serie de  malformatii vasculare, neurinoame acustice, meningioame, metastaze si alte tumori maligne ale creierului, cu conditia ca leziunile sa nu depaseasca 3 cm diametru. Gamma Knife trateaza cu succes si nevralgia de trigemen. Pacientii primesc o doza unica de iradiere.

Procedura se efectueaza dupa investigarea atenta a pacientului in vederea stabilirii parametrilor de tratament legati de tipul si de localizarea leziunii.

Pacientul beneficiaza de anestezie locala, montarea unui cadru stereotaxic si efectuarea procedurii dupa masuratorile complexe ale leziunii efectuate in raport cu acest cadru stereotaxic.

Unele investigatii imagistice se efectueaza cu acest cadru montat, pentru cresterea preciziei de tintire a leziunii. Tratamentul dureaza circa o ora, pacientul nu simte nici un fel de durere, aude zgomotele aparatului si trebuie sa stea nemiscat. Se poate externa in aceeasi zi, sau in ziua urmatoare.

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comentarii

 • ANGHEL CARMEN  On octombrie 4, 2010 at 12:55 pm

  buna ziua! Sora mea a fost operata de neurinom acustic la ICBV Bucresti. Afost o operatie foarte dificila, pozionata si foarte urat, s-a extirpat 80% din tumora, iar restul de 20% nu s-a extirpat deoarece a fost imposibil, riscurile fiind foarte mari.
  se poate diminua tumora cu razele gamma knife?sunt eficiente aceste raze? mai poate recidiva?
  Sunt disperata.asptept un raspuns.
  Multumesc mult! Doamne ajuta!

 • ENE MARIAN  On februarie 9, 2011 at 11:04 pm

  Buna seara, imi cer scuze pt k va trimit acest comentariu la o ora nepotrivita, sper ca acest comentariu sa ajunga la BIO TOP international. as vrea sa pot discuta cu cineva de specialitate in neuro chirurgie vasculara daca se poate pentru a ma ajuta cum sa ajung cu tatal meu sa faca chimio terapia GAMMA-KNIFE este operat de doi ani de tumoara pe creier, diagnostic ( semipareza faciala dreapta )sper sa nu gresesc, a fost operat de o echipa de medici de la spitalul OBEGIA, la operatie au participat Profesor Universitar Academician Leon Danaila, acum tata avand doi ani si doua luni de la operatie se simte bine, nu are dureri de cap dar de doua zile mana stanga si piciorul stang numai sunt activi k pana acum o saptamana, va multumesc si astept un raspuns.

 • Negrea Rodica  On februarie 21, 2011 at 9:29 am

  Sotul meu are 4 tumori cerebrale inoperabile (pe ambii lobi cate 2) mici dar una este profunda. Se poate rezolva prin Gamma Knife?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: