Varza

 

Varza, un medicament al naturii

Mai mult ca sigur ca in alimentatia noastra cea de toate zilele includem si varza, o leguma la indemana tuturor consumatorilor. Stiti insa care este efectul consumului de varza asupra sanatatii organismului? Administrata pe cale externa, sub forma de comprese, varza este folosita in popor drept un remediu extrem de eficient in tratarea diferitelor afectiuni: plagi usoare sau complciate, dureri reumatismale, nevralgii usoare, cefalee, ulcere la gamba, flegmoane si altele.

In Europa, varza se cultiva de peste 4000 de ani insa recent, oamenii de stiinta au descoperit ca varza este buna si in profilaxia cancerului. Consumata pe cale interna, ca salata, fie sub forma de suc proaspat sau fiarta inabusit, varza poate trata cu succes afectiunile aparatului digestiv si nu numai. Rezultate salutare au fost obtinute in tratarea ulcerelor gastrice, a cirozelor, a ascitei, a anemiei si chiar in combaterea alcoolismului.

Varza are un continut bogat de fier, mangan si cupru. Rivalizeaza chiar si cu antibioticele deoarece contine o anumita substanta bactericida ce reduce multi germeni. Si varza acra are un excelent efect asupra sanatatii. Prin fermentii pe care ii contine, aceasta contribuie la digestia celulozei si a grasimilor.

100 de grame de varza au 25 de calorii, 30 grame proteine, 0,3 grame lipide si:

50 mg de vitamina C
385 mg beta-caroten
75 mg acid folic
52 mg de calciu
270 mg de potasiu
50 mg fosfor
3 mg fier, etc

De asemenea, varza reprezinta un reechilibrant deosebit, ajutand la buna functionare generala a organismului si la prelungirea tineretii. Prin continutul sau de vitamina A, varza ajuta la hranirea tesuturilor, amanand aparitia primelor semne ale imbatranirii. Datorita aportului de vitamina B, varza favorizeaza mentinerea echilibrului nervos, inlesneste absorbtia oxigenului in celule si metabolismul glucidelor si intareste respiratia celulara.

Continutul de sulf din frunze le atribuie acestora o actiune dezinfectanta si tonifianta in afectiunile bronhopulmonare, in cazul eczemelor si a seboreei, protejand pielea. Clorofila fixeaza calciul in organism, stimuleaza producerea hemoglobinei si combate anemiile. Pe langa vitamina A si sulf, varza mai contine si vitamina E, B, vitamina PP, magneziu, potasiu, calciu, fier, cupru, fosfor. De aceea medicii recomanda consumul de varza femeilor insarcinate. Deoarece varza are un continut scazut de lipide, multe dintre dietele de slabit se bazeaza pe consumul acestei legume.

Rembert Dodens, medic la curtea imparatilor germani Maximilian al II-lea si al lui Rudolf in lucrarea “Istoria plantelor” mentiona: “Zeama de varza inmoaie pantecele si te scoate afara. Ea curata si vindeca vechile ulcere. Sucul de varza amestecat cu miere da un sirop care lecuieste raguseala si tusea, frunzele fierte si aplicate pe ulcerele cutanate atone le modifica si le tamaduieste. Frunzele pisate indelung si aplicate pe plagi si pe tumori, le vindeca”.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: