Rosiile

 

Rosiile, elixir al sanatatii

Rosia, (Lat: Solanum Lycopersicum) este originara din America de Sud. Prima rosie s-a copt acum trei mii de ani sub soarele fierbinte al Anzilor Cordilieri din Peru. Primii care au cultivat aceasta planta in propriile gradini au fost maiasii, iar de la acestia, cultura rosiilor s-a tot raspandit, ajungand in zilele noastre ca tomatele sa fie consumate de toate popoarele. 

Rosia, prin continutul sau, a reusit sa previna sau sa vindece boli a caror vindecare a ramas mult timp doar la nivel de speranta. 

Dintre vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A (importanta pentru ochi si pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 – protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin), vitamina E (vitamina tineretii si a fertilitatii) si vitamina K (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui). Apoi, rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv. De asemenea, rosia reprezinta cea mai bogata sursa naturala de licopen, o substranta ce confera culoarea rosie. Din pacate licopenul nu poate fi produs de organismul uman, astfel ca singura sursa o reprezinta alimentatia. 

Rosiile mai contin acid folic, important in hematopoieza (“confectionarea” globulelor rosii si implicit contribuie la combaterea anemiei) si in eliminarea homociesteinei, un aminoacid al carui metabolism este dependent de complexul vitaminic B. Nivelul crescut de homocisteina sporeste riscul bolilor cardio-vasculare, mai ales riscul infarctului miocardic, al accidentelor vascuare cerebrale precum si al bolilor vasculare ale membrelor. Homocisteina este de asemenea implicata in evolutia aterosclerozei, boala reprezentata de acumularea grasimilor (colesterolului) in peretele vaselor, care isi pierd elasicitatea si isi micsoreaza lumenul (interiorul), astfel incat la tesuturile pe care acestea le iriga nu mai ajung suficienti nutrienti si oxigen. Se produce ischemia (sta la baza infarctelor: miocardice, cerebrale, pulmonare sau de alte tesuturi) si degradarea tesuturilor. 

Care sunt beneficiile consumului de rosii? 

Tomatele actioneaza pozitiv asupra majoritatii organelor, luptand impotriva a numeroase afectiuni, cum ar fi:
– Cancerul de prostata: in urma unor studii recente efectuate in Anglia s-a demonstrat ca barbatii care consuma frecvent rosii au risc de aparitie a cancerului de prostata cu 40% mai mic. Acesta este un procent imens avand in vedere ca rata vindecarii celor ce sufera de aceasta maladie se situeaza intre 30 si 40%.
– Afectiuni ale sistemului osos: datorita continutului bogat in minerale si vitamine, rosiile regleaza metabolismul tesutului osos si influentele hormonale asupra osului, acesta devenind mai rezistent, scazand in felul acesta riscul de aparitie a osteoporozei.
– Bolile cardiace: inca nu se cunoaste exact care este mecanismul de actiune, insa consumatorii de tomate sunt protejati impotriva infarctului si aritmiilor cardiace.
– Infectiile in general. Continand unul dintre cei mai puternici antioxidanti – licopenul – rosiile stimuleaza sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor. Sunt indicate de asemenea batranilor si copiilor, mai ales ca acestia nu au un sistem imunitar bine dezvoltat (copii) sau optim functional (batrani).
– Cancerul in general este prevenit. Licopenul protejeaza ADN-ul celular, impiedicand actiunea diferitilor factori mutageni (cancerigeni) la acest nivel. Pastrand integritatea ADN-ului, celulele nu sufera modificari atipice cu potential cancerigen crescut.
– Obezitatea si diabetul de tip II sunt cu succes combatute prin consumul de rosii. Aceasta nu inseamna ca daca veti consuma doar rosii veti elimina surplusul de kilograme, insa o dieta echilibrata care sa contina zilnic o rosie va va ajuta considerabil in lupta contra kilogramelor in plus.
– Tromboflebita: avand proprietati antiinflamatoare, rosia protejeaza vasele si previne tromboflebita. Atentie insa, nu incercati sa tratati tromboflebita (boala deja aparuta) prin consumul de rosii, caci aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala, astfel ca intelept este sa va prezentati cat mai repede la medic.
– Reumatismul: prin aceleasi proprietati antiinflamatoare rosiile amelioreaza boala reumatismala. 

Tomatele prezinta si alte beneficii in afara de cele mai importante enumerate mai sus, fiind eficace in gripa, intepaturi de insecte, acnee, puncte negre, infectii urinare si calculi renali, constipatie, efectele tabagismului etc.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: