Capsunile

Capsunile – un regal pentru simturi

“Masa fara fructe este ca si orchestra fara muzicanti” (proverb arab).

Cunoscuta de pe vremea romanilor, capsuna a stat la loc de frunte in topul fructelor aromate, calitate pentru care se bucura de un larg consum din partea populatiei. Desi este considerat a fi un fruct acid, capsuna poate fi consumata chiar si de diabetici (nu mai mult de 300g / zi, zaharul fiind asimilabil), in cure de primavara.

Aproape 90 % din continutul capsunii este apa, ceea ce poate ajuta in curele de slabire rapide, cand trebuie sa consume cel putin un litru si jumatate de lichide zilnic. Este bogata in saruri de potasiu (160 mg la suta de grame), fosfor (28 mg), vitamina C (80 mg), (acid foloic 20 mg), proteine.100 de grame de capsuni contin doar 27 de calorii si sunt bogate in antioxidanti naturali.

Capsunile sunt cunoscute ca bune diuretice, fiind recomandate in afectiuni renale, reumatism, si mai ales in guta. Nu poate fi omisa nici posibilitatea tratarii eczemelor, capsuna favorizand eliminarea toxinelor. Aceaste fructe ajuta si in tratamentul litiazei biliare. Sunt laxative si combat cu succes oxiurii.

Fructele de capsun au efecte benefice pentru hipertensivi, aterosclerotici si au actiune anticolesterolica. Fiind bogate in saruri minerale, capsunile sunt folosite si de catre bolnavii de tuberculoza. Nu ocoliti capsunile decat daca sunteti alergic. Mancati-le fara adaos de zahar sau miere.

Curele de primavara cu capsuni sunt indicate mai ales in regimul alimentar al obezilor sau supraponderalilor.

Consumati capsune crude, bine spalate, deoarece terenul usor nisipos in care cresc nu le da posibilitatea sa se inalte mult deasupra pamantului.
Folositi si frunzele sub forma de infuzie in tratamentul diareelor. Are si proprietati dezinfectante ale cailor urinare.

Acum, la sfarsit de primavara si inceput de vara, capsunile sunt primele fructe care ne scot din hibernare. Deci, in sezonul lor, consumati-le din plin !

Cercetatorii au descoperit ca nivelul ridicat de antioxidanti din capsuni poate ajuta la neutralizarea efectelor distructive ale radicalilor liberi din sistemul dvs., ajutand in acelasi timp organismul sa isi repare tesuturile, dandu-i acestuia un surplus de vitamina C.

Multi considera ca o capsuna de marime medie este mai dulce si mai aromata decat una mare. Cand cumparati capsuni preambalate asigurati-va ca nu au fost ambalate prea strans, astfel incat sa riste sa fie zdrobite.

Capsunile sunt bogate in vitamine si minerale, putine calorii, dulci, usor de gasit si usor de preparat. Daca incercati sa slabiti, sa mancati sanatos, sau ambele, capsunile pot fi raspunsul la rugaciunile dvs. “dietetice”.

Capsunile sunt un regal pentru simturi, dar sunt si bune pt. dvs. Nu contin grasimi saturate, colesterol si sodium, sunt dulci intr-un mod natural si nu au calorii multe.

Adaugandu-le in alimentatia dvs. veti da startul unei diete echilibrate si sanatoase si mai ales nedureroase.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: